Novice

Mladina PGD Zapoge na letovanjem v Bohinju

09.09.2019



22. avgusta se nas je 15 pionirjev in mladincev ter tri mentorice odpravilo v Bohinj na letovanje.

Vožnja z dvema gasilskima kombijema je bila prijetna, vso pot nas je spremljal dež. A to nas ni odvrnilo, da ne bi bili dobre volje. Polni pričakovanj smo srečno prispeli na cilj. Najprej smo se okrepčali in nato ogledali hostel pod Voglom, ki je bil v naslednjih dneh naš dom. Pogovorili smo se o pravilih doma in določili dežurstva pri obrokih. Kosilo je bilo odlično, po kosilu pa je sledila namestitev po sobah. V popoldanskem delu dneva smo se kljub sivini na nebu odpravili na plavanje v jezero. Preverili smo kako dobre plavalce imamo in seveda preskusili kakšna je voda. Brr…prav dolgo ni bilo prijetno plavati, zato smo kar hitro plavanje zamenjali za družabne igre do večerje. Po večerji pa smo čas namenili pogovoru o delu gasilcev, operativcev in ostalim članom v gasilstvu.

Še kako drži rek, da ima v Bohinj dež »ta mvade« zato nam je vreme malce nagajalo, a vseeno smo se naužili vodnih užitkov. S starinskim avtobusom smo se po zajtrku odpeljali v vodni park Bohinj. Nepozabno je bilo in utrujeni želodčki so komaj čakali kosilo. Po kosilu je sledil kratek počitek, nato pa smo imeli ure prve pomoči. Naša prva posredovalka, ki je tudi mentorica je v skupnem prostoru pripravila pravo uro prve pomoči. Z mladino smo se najprej pogovorili kaj in kdo sploh je gasilec- prvi posredovalec. Kakšno opremo imamo v našem PGD Zapoge, zakaj jo uporabljamo in kdo jo uporablja. Pregledali smo vse pripomočke za reševanje in prvo pomoč. Ponovili smo osnove prve pomoči in si pobliže ogledali predstavitveni film. Sledil je praktični del. Otroci so bili zelo zainteresirani, radi so sodelovali. Naučili smo se osebo postaviti v bočni položaj nezavestnega, ponovili osnovne življenjske funkcije in se preskusili v masaži srca na lutki. Spoznali smo defibrator, ponovili kje v naši občini in kje na našem PGD-ju je nameščen. Ker pa smo imeli s seboj tudi šolski AED so otroci lahko spoznali kako deluje, kam se namestijo elektrode in vse kar je prav, da laiki vedo.  Sledila je večerja in po večerji družabni večer z namiznimi igrami, s športnimi igrami.  Sobotno jutro nas je pozdravilo s soncem. Po zajtrku nas je stari avtobus odpeljal na obisk v PGD Bohinjska Bistrica. Predsednik Janez Rozman nam je podrobno predstavil in razkazal njihove prostore. Po ogledu prostorov smo si ogledali njihova vozila in opremo. Navdušeni smo bili nad opremo za tehnično reševanje. Otroci so si z velikim zanimanjem ogledovali opremo, katere v domačem PGD nimamo. Predsednik nam je povedal tudi veliko o načinu intervencij, uporabe tehničnih in drugih pripomočkov. Dopoldan je minil v gasilskem vzdušju in polni vtisov smo se poslovili in odpravili na kosilo.  Po kosilu in kratkem počitku pa smo si privoščili vodne užitke v Bohinjskem jezeru. Preskusili smo se v supanju in skoku v vodo z vrvjo.  Pred večerjo je mladina v gozdu nabrala veje in pripravila taborni ogenj, saj smo želeli ob njem posedeti in speči krompir, hrenovke in podobno. Žal nam jo je zagodel dež in smo večer preživeli drugače. Pripravili smo pravo kino predstavo in si na velikem platnu ogledali poučen film o reševanju, pomoči drug drugem in človeški sočutnosti.

Tudi nedeljsko jutro je razveselilo s sončnim dnevom. Po zajtrku smo pospravili sobe in spakirali kovčke. Do kosila smo preživeli na plaži in v vodi. Po kosilu pa so se že pripeljali gasilski kombiji, ki so naznanili, da se naše letovanje zaključuje. Imeli smo se tako lepo, da se je bilo kar težko posloviti. Mladina je uživala, naučili in spoznali veliko novega. Ugotovili smo, da je znanje in učenje gasilskih vsebin veliko lažje in bolj prijetno, kadar to počnemo v sproščenem in prijetnem okolju. Letovanje 2019 bo ostalo nepozabno in veselimo se že naslednjega. Predvsem pa smo štiri dni preživeli brez moderne tehnike in se res povezali in stkali lepa prijateljstva. 

Zahvaljujemo se Hostlu pod Voglom za prijetno gostoljubje, zahvaljujemo se PGD-Zapoge za vso podporo, PGD Repnje, ker so nam posodili kombi. Zahvaljujemo se tudi vsem staršem otrok, ki ste nam jih zaupali in seveda največja zahvala pa gre našemu podmladku, našim mladim, ki so se izkazali v vseh pogledih. Dobili smo priznanje kot najboljša in najbolj pridna skupina na letovanju v Bohinju. Ponosni smo na njih!!!

Želiš postati član?

Kontaktiraj nas! Pristopna izjava